Skip to content

Schab pieczony w kapuście kiszonej

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Schab pieczony w kapuście kiszonej to propozycja dania jednogarnkowego dla całej rodziny. Znajdziemy w tym daniu wszystkie składniki, które powinny się składać na dobry, pełny obiad – ziemniaki, schab, i dodatek  postaci kiszonej kapusty. Danie uzupełniłam także cebulką i owędzanym boczkiem, które nadają potrawie razem z ziołami śródziemnomorskimi pełnego smaku.

Teraz gdy jesteśmy blisko sierpnia, zaczyna się sezon na pierwszą młodą kiszoną kapustę. Jest ona dużo łagodniejsza, niż ta ze starej i warto zwrócić na to uwagę przy zakupie, lub zakisić własną. Danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Zapiekankę układam warstwowo. Na kapustę kładę podsmażony schab, ziemniaki i boczek, po czym znów przykrywam kapustą. Co ważne – kapustę najpierw wstępnie przygotowuję, podsmażając ją z cebulą i przyprawami. Dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne i smakuje nawet najwybredniejszym członkom rodziny. Schab wychodzi mięciutki i dosłownie rozpada się pod naporem widelca.

Całość jest zdecydowanie pyszna!

schab w kiszonej kapuście

Schab pieczony w kiszonej kapuście 


Schab pieczony w kiszonej kapuście – składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty (najlepiej młodej)
  • 600 g schabu (można poprosić w sklepie o pokrojenie na konkretną ilość kawałków)
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 8 długich plastrów parzonego owędzanego boczku
  • zioła śródziemnomorskie (mieszanka oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu i majeranku)
  • łyżeczka suszonej papryki wędzonej słodkiej
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do podsmażania
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe

Schab pieczony w kiszonej kapuście – wykonanie:

Schab rozciąć na dość cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Natrzeć go solą – szczypta po każdej stronie.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego posiekany drobniutko czosnek i plastry schabu. Mięso podsmażać chwilę po każdej stronie, aż straci różowy kolor. Zdjąć na talerz.

Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną na piórka. Gdy się zeszkli dodać odciśniętą kapustę. Dodać do niej łyżkę ziół śródziemnomorskich, dwa liście laurowe, płaską łyżeczkę pieprzu i suszonej papryki wędzonej. Podsmażać chwilę, aż będzie gorąca.

W naczyniu układać warstwowo:

  • połowa kapusty
  • schab
  • ziemniaki oprószone solą i ziołami
  • plastry boczku bez skórki pokrojone na drobniejsze kawałki
  • druga połowa kapusty

Całość przycisnąć i szczelnie przykryć. Jeżeli nie mamy pokrywki, to dajemy 3 warstwy folii aluminiowej, aby kapusta się nie przypaliła.

Danie wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 200 stopniach.

Smacznego!

schabowe w kapuście

2 komentarze

  1. Promyk
    4 października, 2019 @ 11:42 am

    Chciałabym zrobić to danie na dwa dni – czy będzie równie smaczne po odgrzaniu? Pozdrawiam! 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 października, 2019 @ 11:50 am

      Będzie. Można śmiało tak zrobić:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *