Waniliowe babeczki z nadzieniem waniliowym (bez jajek)

Waniliowe babeczki z nadzieniem waniliowym (bez jajek). Dziś zapraszam Was na pyszne waniliowe babeczki z nadzieniem waniliowym. Babeczki pieczemy bez jajek, zamiast nich używamy zblendowanego banana, co dodajemy im wilgotności i pozwala zachować dłużej świeżość. Babeczki, jak każdy tego typu wypiek, są proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Dość mocno słodkie. Spróbujcie.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (można dać ciut mnie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 większy banan – po obraniu około 90 g
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11-12 łyżeczek nadzienia kremowego o smaku waniliowym Kandy Lauretta
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru. Dolewamy wodę gazowaną i olej, mieszamy. Banana blendujemy. Dodajemy do reszty składników, mieszamy (masa będzie gęsta).

Formę na babeczki wykładamy papilotkami, nakładamy około łyżki masy, łyżeczkę nadzienia o smaku waniliowym i resztę masy (papilotki napełniamy do około 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg). Babeczki pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 25-30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przed podaniem babeczki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz