Jeżeli tak samo, jak ja należycie do grona niezdecydowanych ludzi (szczególnie jeśli chodzi o słodycze), to ta tarta sernikowa z lemon curd jest wprost stworzona dla Was. To takie dwa ciasta w jednym! 😉 Łączy ona to, co najlepsze w cytrynowej tarcie oraz serniku. Kruchy spód, który kusząco pachnie masłem, wypełniłem po brzegi aksamitną masą serową, przygotowaną z dodatkiem sera mascarpone, do której dodałem sok oraz skórkę z cytryny. Dla spotęgowania cytrusowych wrażeń przygotowałem również lemon curd. Ten słodko-kwaśny krem o pięknej słonecznej barwie kojarzy mi się z wakacjami. Wspaniale komponuje się on z lekkim sernikiem i nadaje mu świeżego letniego smaku. Ta tarta sernikowa z lemon curd jest aż nieprzyzwoicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Nie ma tutaj wymyślnych dodatków i nawet nie trzeba sięgać po mikser — sam wymieszałem wszystko trzepaczką. Takie ułatwienia w kuchni to ja lubię! 😉
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 35 ml pełnotłustego mleka
- duża szczypta soli morskiej
Masa serowa:
- 200 g sera mascarpone
- 200 g zmielonego twarogu na sernik
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 niewoskowana cytryna
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lemon curd:
- 1 cytryna
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 75 g cukru
- 40 g zimnego masła
Dekoracja:
- małe bezy
- herbatniki
- plasterki cytryny i limonki
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, wbij żółtka i wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 20-24 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do przestudzenia i przygotuj masę serową.
Masa serowa
- Twaróg oraz ser mascarpone wymieszaj mikserem lub trzepaczką z jajkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i otartą skórką z cytryny.
- Gotową masę serową przelej na kruchy spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 35 minut, aż masa serowa się zetnie. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Lemon curd
- Do szklanej lub metalowej misy wbij jajka, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
- Misę wstaw nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i mieszaj cały czas trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodawaj partiami masło. Krem mieszaj, aż całe masło się roztopi, a krem stanie się gęsty.
- Gotowy lemon curd wyłóż na upieczoną i wystudzoną tartę.
- Wierzch udekoruj bezami, herbatnikami i plasterkami limonki oraz cytryny.
8 komentarzy
Mam pytanie ile ma być mąki ziemniaczanej bo nie wpisano do tarty cytrynowej
Miały być 2 łyżeczki, gdzieś musiało mi to umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi 😉
Co zrobić jak podczas pieczenia ciasto mi zjeżdża z boków i nie mam tak ladnych
Jeszcze mogę dodać, że w formach metalowych boki lepiej się trzymają. W ceramicznych „chętniej zjeżdżają”, ale wystarczy wtedy wysypać ciasto przykryte papierem po brzegi fasolą lub grochem.
Czy ta tarta nie rozmięknie na drugi dzień?
Nie, jeśli spód podpieczesz najpierw tak, jak to napisałem w przepisie, to ciasto pozostaje kruche.
Co zrobić żeby boki ciasta nie zjeżdża ly podczas pieczenia
Wystarczy postępować według instrukcji w przepisie. 🙂 Ciasto musi być dobrze schłodzone i pieczone w dwóch etapach – pierwszy z obciążeniem zapobiega zsuwaniu się ciasta. Również należy pamiętać, aby nie smarować dodatkowo masłem form nieprzywierających.