Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii zamiast makaronu – idealne na stworzenie lekkiej, pysznej kolacji zamiast sałatki. Z owocami morza taki „makaron” komponuje się idealnie, dlatego też proponuję Wam dzisiaj bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią. Prosto, szybko, zdrowo, niskokalorycznie i pysznie!

Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią makaron z cukinii owoce morza pomidorki keto paleo

Pyszne, niskokaloryczne danie lowcarb i keto

Spiralizer albo tarka jullienne jest idealnym sprzętem w kuchni każdego, kto chce lub musi ograniczyć węglowodany. Dzięki takiej tarce stworzymy makaron z cukinii albo z marchewki, przypominający wyglądem tagliatelle albo spaghetti. Można w ten sposób stworzyć niskowęglowodanową i bezglutenową carbonarę, bolognese czy jakąkolwiek inną pastę. Będzie idealny dla wszystkich na diecie lowcarb, keto czy paleo albo po prostu chcących ograniczyć podaż węglowodanów czy kalorii.

Ja dodałam do mojej wersji krewetek i podsmażonej cykorii, co tworzy szybkie, proste i bardzo zdrowe danie. Nadaje się również na diecie low FODMAP czy w walce z Candidą (tylko nie przesadźcie z ilością cukinii w jednej porcji!). Spróbujcie, a pokochacie 🙂

Bezglutenowe Lowcarb keto Niskowęglowodanowe Spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Ilość: 1-2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 8-10 obranych krewetek tygrysich
  • 1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  • 8-10 listków cykorii
  • 1 ząbek czosnku (pominąć w low FODMAP lub zastąpić oliwą czosnkową)
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ szklanki wody lub białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz, suszona chilli

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na makaron, używając spiralizera lub tarki do jullienne. Odstawiamy. Krewetki odmrażamy. Czosnek siekamy drobno, cykorię kroimy na mniejsze kawałki, pomidora w małą kostkę lub pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy chwile czosnek i dorzucamy krewetki i cykorię. Smażymy 2 minuty, dolewamy wina lub wody i smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy sola, pieprzem, 1 łyżką natki i chilli. Dodajemy makaron z cukinii i smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidorki, rukole i mieszamy. Przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Jeżeli kochacie spaghetti cukiniowe tak jak ja, to wypróbujcie też to z pestko słonecznikowym – jest jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *