Sos tzatziki

4.7/5 (238 ocen)
Sos tzatziki

Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!

Przepis na: Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego gęstego
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu
  • 180 g ogórków świeżych
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu (do smaku)
Wyślij emailem

Sos tzatziki przepis krok po kroku:


Krok 1

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się z początkiem lipca i trwa do połowy września. Warto wtedy skorzystać i zrobić najlepszy sos tzatziki!

Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki – około 180-200 g.


Krok 2

Obieramy je, a następnie przekrajamy na pół i usuwamy za pomocą łyżeczki nasiona.


Krok 3

Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku – ja to robię dłońmi nad cedzakiem.


Krok 4

Odcedzone ogórki przekładamy do miseczki. Dodajemy także jogurt grecki (najlepiej żeby był gęsty, około 200 g), a także opcjonalnie 1 łyżkę majonezu.

Następnie dodajemy oliwę (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), posiekany drobno koperek (1 łyżeczka) oraz miętę (4-5 listków). Doprawiamy do smaku solą (większa szczypta), a także pieprzem czarnym lub cytrynowym (najlepiej świeżo zmielonym, szczypta).

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


Sos tzatziki

Sos tzatziki przepis

przepis na Sos tzatziki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 238

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta
Danuta
9 miesięcy temu

Ogórki mogą być ze skórką, raczej bez nasion, ale starte na grubych oczkach, czego brak w kroku 1.

Sos tzatziki przepis

Sos tzatziki to znany sos grecki, który jest przez nas często używany jako dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs lub surowych warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby używać go jako zwykły dip do kanapki. Ja osobiście najczęściej używam go do potraw z grilla. Z reguły przyrządzam dwa sosy – sos czosnkowy i właśnie tradycyjny sos tzatziki. Oba bardzo mi smakują np. do grillowanego kurczaka czy szaszłyków. Aby nie poprzestawać tylko na grillu, możemy podać je jako dodatek do placków ziemniaczanych lub placków z cukinii.

Jak zrobić sos tzatziki

Klasyczny sos tzatziki to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie są 🙂 Wystarczy, że obierzemy nasze ogórki i zetrzemy je na tarce na grubych oczkach. Następnie lekko je solimy i odstawiamy na 10-15 min, aby ogórki wypuściły z siebie wodę. Po tym czasie wyciskamy z nich ręcznie sok i przekładamy je do miseczki. Dodajemy też resztę składników czyli jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekany koperek i miętę. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny. Podajemy z naszymi ulubionymi potrawami. Smacznego! 🙂

Przepis na tzatziki

Tzatziki można wykorzystać jako dip do przekąski na diecie, ponieważ w 100 g jest około 85 kcal. Świetnie nada się jako dodatek do pokrojonej w paseczki marchewki, frytek z batatów czy kawałkami selera naciowego. Najważniejsze w przygotowaniu tzatziki, jest wysokiej jakości jogurt typu greckiego. Jeżeli jednak nie masz akurat do niego dostępu to polecam wykorzystać dobrej jakości gęsty jogurt naturalny. W miarę możliwości wykorzystaj również świeże ogórki gruntowe z własnego ogródka lub sprawdzonego warzywniaka.

RozwińZwiń