czwartek, 18 lipca 2019

Niby tiramisu na gotowcach.





Tym razem, mam coś fajnego dla tych, którzy nie czują się dobrze w pieczeniu.
Pyszne ciasto, zrobione na gotowcach.
Przepis dostałam od koleżanki. Przy okazji, bardzo dziękuję Aniu.
Oczywiście, coś tam zrobiłam po swojemu. Nie wiele, po prostu
namieszałam z mascarpone, ale i tak wyszło fajnie :)
Wracając do ciasta, to muszę przyznać że jest smaczne. Do tego, bardzo ładnie
się prezentuje. Nie jestem zwolenniczką gotowców, ale myślę,  że raz
na jakiś czas, nie zaszkodzi.
Jaszcze moja uwaga. Nie sugerujcie się ilością mleka, którą podaję w przepisie.
Dałam tyle, ile było na opakowaniu. Być może kupicie produkty innej marki
i będzie tam podana, inna ilość mleka. Także mleka tyle, ile podaje producent :)
Serki, już tak, jak napisałam.
Robiłam w tortownicy 26 cm, ale spokojnie można zrobić w większej blaszce.

Składniki:
Masa sernikowa:
1 sernik na zimno w proszku
500 ml. mleka
1 serek mascarpone 250 g.
Masa tiramisu:
2 paczki kremu tiramisu (miałam 2x50 g. Jeśli będzie większy to 1 opakowanie)
350 ml. mleka
1 serek mascarpone 250 g.
Nasączenie biszkoptów:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
2 paczki biszkoptów
kakao

Wykonanie:
Kawę zalać gorącą wodą. Posłodzić i zostawić do wystudzenia.


Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty moczyć w kawie i układać w przygotowanej tortownicy.


Sernik na zimno wsypać do naczynia. Wlać 500 ml. mleka i zmiksować.
Następnie dodać 1 serek mascarpone (250 g ) i ponownie zmiksować.
Tak przygotowaną masę, wyłożyć na biszkopty.


Na masę sernikową, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie.


Przygotować masę tiramisu. Zawartość opakowań wsypać do naczynia.
Wlać 350 ml. mleka i dodać serek mascarpone 250g.
Miksować kilka minut.
Gotową masę wyłożyć na biszkopty.


Ciasto, wstawić na kilka godzin, do lodówki.
Przed podaniem, posypać kakao.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz