Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła "a ileż to roboty" i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.
Od tego momentu już nie uświadczycie u mnie gotowego, kupnego zakwasu. Bo ten domowy jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Na dodatek wiem, z czego jest zrobiony. No i tani jak barszcz, hi hi.
Dla porządku: Zakwas na żurek i na barszcz biały różnią się jedynie rodzajem mąki. Dlatego podaję jeden przepis na dwa zakwasy. Wystarczy, że zamiast mąki żytniej użyjesz mąki pszennej i masz zamiast żurku, biały barszcz.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 60
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas oczekiwania: 7 dni
Czas całkowity: 7 dni 15 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Zakwas na żurek i na biały barszcz

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
  • 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)

Sposób wykonania:

  • mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
  • przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
  • odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
  • dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
  • po 5-7 dniach zakwas jest gotowy

Jeśli wykonasz przepis na: Zakwas na żurek i na biały barszcz, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Myślałam, że zakwas jest bardziej skomplikowany. Teraz już będę robiła zalewajke tylko z własnego barszczu5 gwiazdek

Kosą po patelni

Dodam, że zakwas można przyspieszyć jeśli się go dodatkowo używa np. do chleba. Wystarczy zrobić ciut więcej i nie zlewać całego a uzupełniać później składniki zostawiając część na kolejny. Można mieć go stałą produkcję w zasadzie. Czosnku bym nie dodawał wtedy bo chyba lepiej uzupełniac go już wg. uznania w konkretnych potrawach. Faktycznie prościzna i wiesz co jesz.5 gwiazdek

Efkakonefka

Uwielbiam wszystko co domowe. Po taki zakwas latalam za dzieciaka do zaprzyjaznionej sasiadki i zajadalismy sie potem zalewaja w ogrodzie 🙂

Ania

Robię czasami zakwas na żurek, ale jak już robię żurek, to w 15 litrowym garze, więc muszę troszkę proporcje zmanipulować 😀 Czaję się też na domowy chleb na zakwasie (na razie piekę na drożdżach), więc uwaga Karola jak najbardziej mi się przyda. No i podobno w temacie chleba naprawdę dobry jest dopiero drugi zakwas, zrobiony na części tego pierwszego 😉

Kinga

nie ma nic lepszego niż chleb na zakwasie, naprawdę mocno polecam. Proces czasowo długi ale jak wpadniemy w systematyczność to spokojnie sobie radzimy. Mój mąż mimo, że nie ma zacięcia kulinarnego robi pyszny chleb, tzn. że nie jest to nic skomplikowanego 🙂

Małgorzata

Domowy najlepszy! Zawsze robię sama – to tak proste do wykonania

Zobacz także