Prosty gulasz z szynki

Prosty gulasz z szynki. Dziś zapraszam Was na prosty, pyszny obiad. Gulasz z szynki kiedyś gościł na naszym stole naprawdę często. Zazwyczaj przygotowywałam większą ilość i miałam pyszny obiad na dwa dni dla całej rodziny. Wystarczyło tylko zmienić dodatki, z którymi podawany był gulasz. Raz ziemniaki, raz kasza i inny zestaw pysznych surówek. Teraz pojawia się u nas ciut rzadziej, ale nadal go uwielbiamy. Taki prosty gulasz z szynki możecie też podać z domowymi plackami ziemniaczanymi. Wówczas polecam go doprawić jeszcze np. ostrą czerwoną papryką. Pyszny obiad. Spróbujcie.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 600 ml bulionu + do podlania (do podlania podczas gotowania można też wykorzystać wodę)
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1,5 łyżki słodkiej czerwonej papryki + do smaku
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokroją szynkę, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 600 ml bulionu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 1,5 łyżki słodkiej czerwonej papryki. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą. Ilość sosu zależy od naszych upodobań. Gdy mięso będzie miękkie próbujemy i opcjonalnie doprawiamy całość do smaku (ja dodałam więcej słodkiej czerwonej papryki i pieprzu). Pod koniec można też zagęścić sos (jeśli dolejemy więcej płynu). Sos zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobioną w niewielkiej ilości wody).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz