Pasta jajeczna

Ze wszystkich past kanapkowych (jakie jadłam) chyba najbardziej lubię tę jajeczną. Jest doskonała ze świeżym pieczywem.

Tuż za pastą jajeczną, prawie tak samo bardzo, lubię też pastę twarogową z rzodkiewką (lub czerwoną papryką) oraz ze śledziem.

A jaka jest Wasza ulubiona pasta kanapkowa?

  • 9 jajek
  • 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Część jajek rozdrabniamy widelcem.

Do jajek dodajemy majonez, musztardę oraz starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Szczypiorek drobno siekamy. Połowę łączymy z pastą jajeczną, a resztą posypujemy po wierzchu kanapek.