Gołąbki z marchewką (bez zawijania)

Gołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane gołąbki. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się Wam podczas gotowania. Polecam Wam ryż długoziarnisty basmati od Karoon. Jakość i smak, który zasługuje na uwagę. Uwielbiam ten ryż. Przygotowałam z nim już nie jedno dania – na słodko czy wytrawnie i jestem bardzo zadowolona.

Dlaczego ryż KAROON?

Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren. Na uwagę zasługują również opakowania. Tu nie ma mowy o foliowych woreczkach czy papierowych pudełkach. Estetyczne materiałowe woreczki w jaki pakowany jest ryż świadczą o tym jak dba się o każdy szczegół. No i smak! Polecam każdemu. Pamiętajcie, że ryż basmati jest znakomitym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Warto go prowadzić do swojej diety.

Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon

www.karoon.pl

https://www.facebook.com/KaroonPolska/

Składniki:

Na gołąbki:

  • pół małej główki białej kapusty
  • 200 g ryżu basmati Karoon
  • 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta

Na sos:

  • 1,2 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta granulowanego czosnku Smaki na miarę*
  • 2 łyżki suszonej cebuli płatki*
  • 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody

*można użyć 1 małej cebuli + 1 ząbka czosnku. Cebulę drobno kroimy, a czosnek ścieramy na tarce. Składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Przygotowanie:

Najpier gotujemy nasz ryż ( ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia).

Siekamy kapustę i chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy.

Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.

Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając skłandniki. Dodajemy tyle bułki, aby z łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Masa ma być plastyczna, nie może być za sucha, dlatego bułkę dodajemy stopniowo.

Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.

Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu.

Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz