Wegańska rolada z pieczarkami (a'la serowa)

Serowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to sposób!
Po pierwsze jajka zamieniamy na mieszankę lnu mielonego z wodą. Po drugie majonez tradycyjny zastępujemy wegańskim, a po trzecie...co z serem żółtym?

Na rynku pojawiły się nowe produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu pod nazwą "Bez deka mleka". Są to produkty w 100% roślinne - bez soi i bez glutenu, wzbogacone o witaminy z grupy B oraz wapń. Produkty te występują w postaci plastrów oraz w formie kremowej i mają być alternatywą dla żółtych serów oraz serków do smarowania.

Plastry "Bez deka mleka" zarówno z wyglądu, jak i ze smaku oraz zapachu łudząco przypominają żółty ser. Występują w czterech wariantach smakowych: o smaku goudy, z papryczką chili i czarnuszką, z prażoną cebulą oraz z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem. Producent poleca je nie tylko do kanapek, ale też do zapiekania. I dlatego wpadłam na pomysł z roladą, aby sprawdzić jak te plastry zachowują się po zapieczeniu i czy mogą zastąpić ser żółty.
Plastry mają odpowiednią konsystencję i bez problemu można je zetrzeć na tarce. Podczas pieczenia starty produkt zachowuje się podobnie jak stary ser żółty, czyli topnieje i można z niego otrzymać roladę podobną to rolady serowej. Wierzch ładnie się spieka na złocisty kolor. Wygląda identycznie jak rolada serowa i w smaku też jest bardzo podobna, tylko według mnie jest trochę bardziej tłusta.

Kremowy "Bez deka mleka" ma konsystencję idealną do smarowania i świetnie nadaje się na kanapki. Jednak według mnie nie przypomina on w smaku, ani zapachu tradycyjnego serka do smarowania. Występują w dwóch wariantach smakowych: z borowikami oraz z czosnkiem niedźwiedzim i kolorowym pieprzem.

Jak dla mnie plastry "Bez deka mleka" są bardzo dobre w smaku i  przypadły mi do gustu, jednak niestety nie mogę powiedzieć tego o kremach do smarowania, które zupełnie mi nie posmakowały - ale to pewnie kwestia smaku. Plastry o smaku goudy spokojnie mogą konkurować smakiem z tradycyjną goudą, jednak nie do końca jestem pocieszona ich składem, ale trzeba mieć na uwadze, że ciężko jest znaleźć na rynku produkty tego typu z idealnym składem!


Rolada wegańska a'la serowa


Składniki:

Rolada:
Farsz:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Farsz:
Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

Rolada:
Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek.
Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy (u mnie masa zajęła powierzchnię około 25 x 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto a'la serowe kładziemy na nowym papierze do pieczenia górną stroną, a z dołu delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Na cieście równomiernie rozprowadzamy farsz pieczarkowy i zwijamy roladę pomagając sobie papierem, na którym leżała. Zawijamy w papier i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Studzimy i dopiero zimną kroimy w plastry. 
Przechowujemy w lodówce.


Bez deka mleka

Rolada pieczarkowa
  
plastry Bez deka mleka
  
bez deka mleka recenzja
  
rolada krok po kroku
  
rolada wegańska krok po kroku

rolada a'la serowa krok po kroku
  
farsz pieczarkowy
  
pieczona rolada
  
Rolada
  
Plastry bez deka mleka recenzja
  
plastry bez deka mleka opinia
  
bez deka mleka plastry skład




Pozostałe plastry "Bez deka mleka"

Bez deka mleka opinia
  
Bez deka mleka recenzja



Kremy "Bez deka mleka"
  
Kremowy bez deka mleka
  
Krem bez deka mleka recenzja
  
Krem bez deka mleka skład

Krem bez deka mleka opinia


* Wpis powstał we współpracy z OSM Łowicz





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny