czwartek, 4 lipca 2019

Gorąca kolacja


Tym razem zamieszczam przepis na pyszną kolację.
Zdaję sobie sprawę, że lepienie pierogów jest pracochłonne i wymaga nakładów czasu,
ale ten sposób przypadnie Wam do gustu. 



Potrzebujemy:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • szczypior
  • gałązka świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kumin
  • ciepła woda
  • przecier pomidorowy 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule



Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto pierogowe i odstawiamy na 10 minut.
Do mięsa dodajemy przyprawy, szczypior oraz ½ posiekanej cebulki. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy resztę posiekanej cebulki, a następnie startą marchewkę.
Podsmażamy i wlewamy przecier pomidorowy, przyprawy oraz troszkę wody.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przecinamy na połowę.
Na każdą część ciasta nakładamy mięsny farsz i zawijamy w rulon.
Każdy rulonik kroimy na kawałki i kładziemy na sos. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz