Chłodnik z kiszoną botwinką

rozowa-zupa-z-zielonymi-ziołami-i-jajkiem

Podczas lata chłodnik gości na naszym stole bardzo często. Oczywiście prym wiedzie ten klasyczny litewski, ale robię go także  z innych warzyw. Natomiast w  tym roku odkryłam botwinkę kiszoną w maślance i właśnie na jej bazie postanowiłam przygotować tę pyszną letnią zupę. Chłodnik wyszedł wspaniały i bardzo charakterny, dzięki kiszonej maślance właśnie. Jeśli nie przepadacie zbytnio za tak intensywnymi zupami, na początek dodajcie mniej maślanki. W razie potrzeby zawsze można jej dodać więcej. Zamiast zwykłego czosnku możecie do niego dodać ten kiszony.

Na blogu znajdziecie także przepisy na chłodniki:



Chłodnik z kiszoną botwinką
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • botwinka kiszona w maślance
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 zielony długi ogórek
  • 2-3 jajka na twardo
  • kilka rzodkiewek
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • szczypta cukru

Wykonanie:
Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy.
Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i cukrem. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Jest ona dosyć kwaśna, więc jej ilość zależy od Waszych upodobań.
Chłodnik dobrze schładzamy w lodówce, podajemy z jajkiem, posypany koperkiem.




Komentarze