wtorek, 22 kwietnia 2014

Wiosenna tarta ze szparagami

Dziś mam dla Was pyszną wiosenną tartę ze szparagami, którą przygotowałam z użyciem naczynia do tarty Termisil. Naczynia tej firmy wykonane są ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu naczynia te posiadają wiele zalet:
- są odporne na wysokie i niskie temperatury więc potrawy możemy w nich przygotowywać w lodówce, piekarniku czy mikrofalówce
-  naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie przyjmują ich zapachów
- potrawy nie przywierają a naczynia są łatwe do mycia
- naczynia posiadają 10-letnią gwarancję
- naczynia są bezpieczne i zdrowe, posiadają świadectwo jakości zdrowotnej PZH
- naczynia są dostępne w różnych kształtach i wielkościach

Sama posiadam w sumie 4 szklane naczynia i jestem bardzo zadowolona z ich użytkowania. Używam ich głównie w piekarniku do wypieków, zapiekanek, pieczonych mięs. Naczynia ładnie prezentują się na stole, dlatego też można w nich bezpośrednio podać potrawę na stół.  Niedawno zakupiłam keksówkę i mam nadzieje że będzie mi równie dobrze służyła. Muszę jeszcze ponownie kupić sobie duże naczynie 4 lub 5 litrowe, które niestety jakiś czas temu mi się potłukło a było idealne do przygotowywania potraw na rodzinne imprezy.

składniki:

kruche ciasto
125 g mąki pszennej 
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
150 g masła
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
250 g ricotty
150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita
2 jajka
50 g parmezanu
3 kopiate łyżki śmietany 18%
5 pomidorków cherry
500 g zielonych szparagów
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
pieprz kolorowy Kamis

Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać masło i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.






sobota, 19 kwietnia 2014

Żurek na białej kiełbasie

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)

składniki:

5 białych surowych kiełbasek

1,5 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
3 listki laurowe Kamis
2 łyżki majeranku Kamis 
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
ewentualnie 2-3 łyżki mąki pszennej
sól morska Kamis

Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje wyłączyć gaz i  sparzyć kiełbasę, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Sparzoną kiełbaske przełożyć na talerz. Wywar zagotować i dodać zakwas na żurek. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, doprawić do smaku. Wszystko zagotować i gotować ok 2 minuty. Jeśli żurek jest wystarczająco gęsty lub podajemy go jeszcze z ziemniakami nie mam potrzeby zaklepywać go mąką, wystarczy zabielić tylko zahartowaną śmietaną, zależy jaki lubimy. Białą kiełbasę ponownie włożyć do żurku, można pokroić na plasterki.  




Wielkanocne Smaki - edycja IV

piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik z masą krówkową

Pyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Prosty i do tego ładnie się prezentuje. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek a'la zebra. Do serniczka użyłam serka Wieluń który otrzymałam do testowania, o serkach pisałam już tu.

składniki:

ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli

masa serowa
1 kg zmielonego sera, ja użyłam z wiaderka Wieluń
1 niepełna szklanka cukru pudru 
6 jajek
50 g margaryny lub masła
400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. 
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.





Wielkanocne Smaki - edycja IV

Sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem

Była sałatka z tuńczykiem i jajkiem a teraz wersja z łososiem i jajkiem na rukoli. Coś lekkiego też na wielkanocnym stole musi się znaleźć.

składniki:

2-3 garście rukoli
150 g wędzonego łososia
3 jajka ugotowane na twardo
pół ogórka
4-5 łyżek jogurtu
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól czosnkowa lub ziołowa Kamis do smaku

Składniki na dwie porcje . Na talerzach ułożyć rukolę, jajka pokrojone w ćwiartki i plastreki ogórka. Pomiędzy składnikami ułożyć łososia złożonego w rulonik. Jogurt wymieszać z olejem koperkiem i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą czosnkową. Sosem polać sałatkę i podawać.



Zielono mi, idzie wiosnaWielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 17 kwietnia 2014

Pomarańczowa babka na białkach

Kolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.

składniki:

100 g masła 
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
3/5 szklanki mleka ok 150 ml
6 dużych białek (prawie szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z połówki pomarańczy
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
polewa czekoladowa

Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką. 


Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki