Tak, tak uwielbiam masło orzechowe a to kolejny przepis z nim.
Banan, masło orzechowe i czekolada.
Tylko trzy składniki, 3 minuty przygotowania i chwila w zamrażarce i gotowe. Taki prosty przepis.
Przepis też który pozwala wykorzystać takie banany których dużo osób nie lubi, nie wiedząc czemu.
A jakich nie lubi . .takich z brązowymi kropkami, takich co są samotne w sklepie, bo resztę ktoś poodrywał, takich co można kupić taniej. A tu proszę trzeba je tylko obrać, pokroić i gotowe. Do tego jak już wspominałam masło orzechowe, rozpuszczona gorzka czekolada i z tego wychodzi coś pysznego.
Taka mała rzecz która cieszy i schładza nasz rozgrzany upałami organizm.
Dobra koniec opowieści, przechodzimy do przepisu.,
Banan, masło orzechowe i czekolada
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 kostki czekolady 90%
Na początek bierzemy małą metalową miseczkę do niej wkładamy połamaną czekoladę, stawiamy miseczkę na garnku w którym gotuje się woda. Czyli będziemy rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, pamiętaj miska nie może dotykać wody. To nam zajmie tylko chwilę, a w tym czasie obieramy banana ze skórki, kroimy w plasterki nie za grube.
Plasterki sklejamy ze sobą za pomocą masła orzechowego czyli plasterek do ręki na to masło orzechowe, na to kolejny plasterek banana. Odkładamy i tak postępujemy z kolejnymi kawałkami banana.
Gdy nasza czekolada się rozpuści wkładamy do niej, delikatnie ( uwaga gorące !! ) nasze sklejone banany. Może włożyć tak jak ja, tylko częścią, można z łyżeczki polać całość, jak wolisz, dla mnie tak jak zrobiłam jest akurat.
Przekładamy całość do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na godzinę minimum. A potem gdy dopadnie nas ochota na coś pysznego i zimnego, wyciągamy kawałek i gotowe. Banany się mocno przymrożą do pojemnika, czasem sobie trzeba pomóc nożem żeby je odkleić, lub chwilkę poczekać aż odmarzną.
Mi naprawdę wystarcza taki jeden aby było dobrze :)
Możesz też dwa, trzy takie kawałki zmiksować w blendarze z mlekiem i wyjdzie Ci pyszne shake !
To co spróbujesz ? Daj znać czy Ci smakowało.
Wyszły bardzo dobre, polecam! Przygotowanie zajęło może 15 minut. Już po jednym jest trochę za słodko, i osobiście mam trochę kłopot z gryzieniem tak zimnej przekąski, ale w smaku nie można jej ująć niczego. Dzięki!