sernik gotowany na krakersach


Jedno z najbardziej  ekspresowych ciast, obala mit, że sernik jest trudny. Co prawda do idealnego pieczonego sernika mu daleko ale jako ciasto na zimno niczego mu nie brakuje. Jest lekkie, słone krakersy w słodkiej masie serowej grają doskonale. Zwłaszcza, że smaku dopełnia lekko kwaśny wiśniowy wierzch. Niby takie proste a goście nachwalić się nie mogli:)

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 2 paczki krakersów solonych
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • słoiczek dżemu wiśniowego
  • galaretka wiśniowa
Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. 

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cukier, jajka i ser. Gotować kilka minut cały czas mieszając. Budynie rozrobić w mleku i wlać do masy serowej, zagotować. Gorącym serem przekładać krakersy tak, żeby były ich trzy warstwy. Wystudzić. 

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić i wymieszać z dżemem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz