Upały nie odpuszczają, a co za tym idzie, nie sprzyjają staniu w kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, który pomoże nam trochę odsapnąć od wysokich temperatur 😉 O czym mowa? O taco z ananasem i szarpaną wieprzowiną! Słodki ananas, pikantna wieprzowina, wszystko przełamane kwaśną limonką w chrupiącej skorupce z taco. Miks smaków, który świetnie sprawdzi się na lato. Spróbujcie sami! 😉
Składniki:
- 500 g szarpanej wieprzowiny
- 4 muszle taco
- 1 mała czerwona cebula
- 4 rzodkiewki
- 200 g ananasa
- 1 limonka
- pół natki pietruszki lub kolendry
Sposób wykonania:
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie w piórka. Umytą rzodkiewkę kroimy w plastry. Ananasa kroimy w małą kostkę, natkę pietruszki lub kolendrę drobno siekamy, a limonkę kroimy w ćwiartki.
- Nasze muszle taco napełniamy do połowy wieprzowiną (przepis na szarpaną wieprzowinę znajdziecie tutaj). Następnie rozkładamy część cebulki, ananasa i rzodkiewki. Całość przykrywamy kolejną warstwą wieprzowiny i układamy na niej pozostałe składniki. Nasze taco posypujemy natką. Podajemy z ćwiartką limonki, którą wyciskamy na taco bezpośrednio przed jedzeniem. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Jeżeli nie możecie znaleźć muszli taco w swoim okolicznym sklepie możecie zrobić zastępcze z małych tortilli. Tortille przewieszamy przez kratkę piekarnika tak, by utworzyły łódeczki i pieczemy dosłownie 3-4 minuty w temperaturze 180°C.