.

.

niedziela, 30 czerwca 2019

Letni torcik z malinami na kakaowym cieście+FILM

Witam kochani, dziś zapraszam na letni klasyk, czyli ciasto z malinami, galaretką i kremem. Całość jest na kakaowym cieście. Ciasto jest bardzo pyszne, nie za słodkie, pięknie wygląda i jest idealne na letnie dni. 






Zapraszam i bardzo polecam



SKŁADNIKI
*przepis na dużą tortownicę 24cm średnicy
MASA

-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 cukier waniliowy
-o,5 szkl cukru
-2 żółtka (białka odkładamy do ciasta)
-200g masła

CIASTO

-3 jajka
-2 białka (z masy)
-1,5 sszkl maki
-0,5 szkl cukru
-pół łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju

DODATKOWO

-500g malin
-2 galaretki malinowe
-750ml wrzątku


Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.

CIASTO

3 jajka i 2  białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao i wszystko miksujemy.

Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.

Studzimy i wyrównujemy.

MASA

Do garnka dajemy mleko, 2 budynie, cukier waniliowy, cukier,2 żółtka i wszystko podgrzewamy mieszając. zagotowujemy do zgęstnienia jak budyń.


Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. 

Masę wykładamy na ciasto,i zostawiamy trochę do dekoracji. Wyrównujemy i układamy na niej maliny. 



Odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. 



Gdy galaretka całkowicie stężeje robimy rozetki z masy, wsadzamy z nie maliny.


 Ciasto powinno postać w lodówce co najmniej kilka godzin. I gotowe, ciasto smakuje wspaniale, pięknie wygląda i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. 




      Zapraszam na film 



Bardzo polecam, jest pyszne i łatwe do zrobienia.

5 komentarzy:

  1. Troche pracochłonne ale postaram sie zrobić.
    Wyglada swietnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ja wiem czy pracochłonne :) Można pieczenie biszkoptu zastąpić okrągłymi biszkoptami, czasem w sklepach można dostać nawet kakaowe. Budyń do kremu można przygotować wieczorem przed pieczeniem ciasta. Bardzo polecam, ciasto jest przepyszne :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko