Babka z czekoladą – szybkie ciasto

  

Babka z czekoladą – szybkie ciasto. Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast. Prosta i szybka w przygotowaniu babka z czekoladą. Uwielbiam takie wypieki. Kilka chwil przygotowań i to bez użycia miksera, przelewamy masę do foremki i już można piec. A odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika parowego seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux lubię je jeszcze bardziej.

O piekarniku i jego zaletach pisałam Wam już niejednokrotnie. Podkreślałam zalety szybkiego i równomiernego nagrzewania, funkcji samoczyszczenia i dodatku pary. To dzięki niej moje ciasta są jeszcze lepsze 🙂 Pięknie wyrastają i są takie delikatne w środku. Prezentowaną babkę z czekoladą piekłam zarówno bez pary, jak i z tą funkcją. I muszę przyznać, że dodatek pary spowodował, że wyszła jeszcze lepsza. Urosła wspaniale. Dlatego mogę Wam polecić z czystym sercem ten piekarnik. Testuję go już dłuższy czas i jestem z niego bardzo (!) zadowolona.

Więcej o funkcji Steam Bake

 

Babka z  czekoladą, to wspaniałe i szybkie ciasto do kawy lub w plener 🙂 Jednego dnia upiekłam je na spotkanie z przyjaciółką, a drugiego zabrałam ze sobą na działkę 🙂 Znikło równie szybko, o ile nie szybciej 😉 W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje jeszcze lepiej, prawda? 🙂

Zachęcam Was do pieczenia 😀

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • niespełna 1 szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65  g czekolady deserowej do zapiekania (można też użyć innej pokrojonej czekolady)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, znów mieszamy. 

Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość wstępnie mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy składniki łyżką.

Masę przekładamy do keksówki (ja użyłam papierowej, tradycyjną formę należy wcześniej wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i obsypać np. kaszą manną; w zależności od wielkości formy ciasto wyjdzie wyższe lub niższe).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i użytej formy).

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz