Wykorzystaj sezon kurkowy na maksa. Kurki są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli się wzbraniasz, bo nie wiesz, jak szybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, pisałam już o tym na blogu.

Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania.

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pasternak
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • kwaśna śmietana, creme fraiche

Wykonanie:

  • oczyść kurki z piasku, pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia
  • warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki
  • do garnka z gotującą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie
  • na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać kurki. Większe grzybki należy rozdrobnić. Smażyć, aż z patelni odparuje woda, a grzybki się zezłocą
  • podsmażone grzybki dodać do garnka z warzywami. Zagotować razem, następnie zabielić zupę zahartowaną śmietaną, ewentualnie skorygować ilość soli. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *