Menu górne

Porzeczkowa Kostka


 Pamiętacie Agrestową Kostkę (klik)? Dziś zapraszam po przepis na jej porzeczkową odsłonę. Delikatne ciasto biszkoptowe, słodko-kwaśne, orzeźwiające nadzienie porzeczkowe i aksamitna bita śmietana kryjąca się pod chrupiącą bezą. 
Dobrze schłodzona Porzeczkowa Kostka jest obłędna w smaku. Chociaż w nadzieniu zdecydowanie dominują czerwone porzeczki - znalazło się i miejsce dla nuty truskawkowej i agrestowej. 
Lekka, efektowna i łatwa do wykonania. Bardzo, bardzo polecam!

 
 
 
 

Składniki na Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklani cukru
  • 90 ml oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodawać kolejno żółtka, za każdym razem ubijając masę. Dodać strużką, powoli olej. Krótko ubić do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (masa nie może opaść!) Dno prostokątnej formy z odpinanymi brzegami około 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować olejem. Przełożyć delikatnie masę, wyrównać. Wstawić po piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Wyjąć i wystudzić na kratce.  Następnie podzielić ciasto na dwa płaty: grubszy spód i cienki wierzch. Spód pozostawić w formie z dopiętymi brzegami i lekko nasączyć. Składniki na poncz wystarczy połączyć. Nie trzeba wykorzystać całej mieszanki.

Składniki na Warstwę Porzeczkową:
  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki agrestu różowego
  • 2,5 szklanki truskawek
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny deserowej
  •  2 łyżki soku z cytryny
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, wymieszać. Odstawić. Truskawki pokroić w plasterki, zasypać 5 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin aż puszczą swój sok. Odcedzić, przecierając przez sito. Uzyskany sok przelać do garnka z nieprzywierającym dnem lub na głęboką ceramiczną patelnię. Zagotować mieszając. Dodać czerwone porzeczki i 1/2 szklanki wody. 
Zagotować, kiedy owoce popękają - zdjąć z ognia. Całość ponownie odcedzić przecierając przez sito (aby ni było pestek). Sok ponownie umieścić w garnku. Dodać owoce agrestu i resztę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 1 minuty. Spróbować i ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny (po dodaniu budyniów będzie mniej słodka). Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody. Dodać do gotującej się masy owocowej i energicznie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać lekko podgrzaną w mikrofali (4 sekundy) płynną żelatynę. Dobrze wymieszać. Natychmiast większość masy (4/5) przelać na spód umieszcaony w formie. Przykryć cieńszym płatem ciasta. Lekko docisnąć, aby równo przylegał. Na wierzch przelać pozostałą masę porzeczkową - powinna tworzyć cienką warstwę. Przestudzić w temperaturze pokojowej, a nastepnie schłodzić w lodówce przez min. 6-10 godzin (najlepiej całą noc).

Składniki na bitą śmietanę i bezy:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową - ubić do połączenia. Wyłożyć na ciasto, wyrównać, a następnie utworzyć lekkie dołki i górki przy pomocy łyżki. Na wierzch poukładać bezy lub pokruszony płat bezowy (można też upiec płat o wymiarach blaszki i umieścić go na bitej śmietanie). Schłodzić przez min. 3 godziny. 


Podobne przepisy:

Agrestowa Kostka

https://natomamochote.blogspot.com/2018/07/agrestowa-kostka.html









1 komentarz:

  1. Robiłam obie kostki i trudno ocenić ktora lepsza. Obiie są wspaniałe. Bede powtarzac rotacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)