Gofry z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak lata! Czy Wam też kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem? 🙂 Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to nie mogłem odpuścić żadnej wizyty w budce z goframi. Po całym dniu plażowania i budowania zamków z piasku, to był niezbędny element udanego wyjazdu. 🙂 Ostatnio dotarło do mnie, że gofrów na słodko nie jadłem całe wieki. Raczej wolę je na wytrawnie z jajkiem, bekonem i awokado na śniadanie, a ostatnio wymyśliłem wersję ze szparagami. Też są pyszne! Dlatego postanowiłem w końcu zrobić pożytek z nowej gofrownicy i przygotować prawdziwe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, jak za dawnych lat. Dorzuciłem do nich również kilka listków mięty, dzięki czemu smakują jeszcze bardziej latem. Gofry z tego przepisu wychodzą pulchne, pachnące wanilią oraz masłem. Nie są niestety bardzo chrupiące, ale myślę, że jeśli użyjecie wody gazowanej zamiast części mleka, to będą bardziej. Gorąco polecam, póki sezon na truskawki jeszcze trwa! Chociaż gofry z bitą śmietaną i z malinami, czy borówkami są równie pyszne, więc z powodzeniem możecie użyć ulubionych owoców. 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto na gofry:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 g masła
- 350 ml mleka
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 500 g truskawek
- garść listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na gofry
- Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Kolejno wbij jajka, wlej roztopione masło oraz mleko. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale nadal lejące. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
- Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piecz przez około 4-5 minut do złoto-brązowego koloru.
Dodatki
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
- Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój.
- Upieczone gofry podawaj przed podaniem z bitą śmietaną, truskawkami oraz listkami mięty.
6 komentarzy
Gofry idealne! Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku koniecznie z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców 🙂
Takie są właśnie najlepsze <3
Mniam… . pyszna i typowo letnia propozycja 🙂 Ostatnio bardzo polubiłam i często robię gofry na wodzie, polecam warto wypróbować 🙂
Sądzę, że z wodą gazowaną wychodzą bardziej chrupiące. Będę musiał wypróbować 😉
Jaki proponuje Pan zamiennik mąki pszennej o niskim IG?
Przykro mi, ale nie znam się na indeksie glikemicznym. Jako zamiennik mąki pszennej stosuję tylko mąkę gryczaną, ale nie wiem, czy to cokolwiek zmienia.