W chwili obecnej szparagi pojawiają się na naszym stole bardzo często. W sezonie korzystamy z nich totalnie na maksa. Pieczone szparagi, grillowane, smażone czy gotowane uwielbiamy je w każdej postaci. Nawet przygotowaliśmy cały osobny wpis z pomysłami właśnie na ich wykorzystanie. Ponadto w maju, serwowaliśmy mój obecnie ulubiony przepis na wytrawną tartę z boczkiem właśnie ze szparagami w roli głównej. O tym, że można je jeść na śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację zapewne wszyscy już doskonale wiedzą. Dlatego pozostaje nam tylko pokazać kolejny szybki i po prostu świetny przepis na ich podanie – pieczone szparagi. Dodatkowo zaręczam, że po wypróbowaniu tego przepisu będziecie wracać do niego o wiele częściej. Tym razem upiekliśmy je w kremowym sosie beszamelowym i co tu dużo pisać – oczywiście wyszły przepysznie a przepis po prostu wymiata 🙂
Magda
P.S. Po więcej ciekawych pomysłów z wykorzystaniem szparagów zapraszam do naszego wpisu na TOP 10 pomysłów na szparagi. Polecam!
The form you have selected does not exist.
Składniki na pieczone szparagi:
- pęczek świeżych zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- 2 duże plastry sera mozzarella
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól + pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Zaczynamy od umycia szparagów i odłamania lub odcięcia ich zdrewniałych końcówek.
Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu beszamelowego. W małym rondelku roztapiamy masło.
Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby pozbyć się wszystkich powstałych grudek.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do rondelka z mąką mleka.
Następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i podgrzewamy nasz sos beszamelowy aż ładnie zgęstnieje. Nie pozwalamy aby się zagotował.
W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi.
Następnie przelewamy na szparagi nasz sos beszamelowy i układamy z wierzchu plastry sera mozzarella. Posypujemy danie suszona bazylią.
Danie pieczemy w 190 C przez ok 25-35 min w zależności od grubości szparagów oraz do momentu aż ser sie ladnie nam przyrumieni.
Pieczone szparagi serwujemy a gorąco! Smacznego !
Moze byc mleko roślinne, albo zamiennik mleka krowiego ??
Szczerze mówiąc nie próbowałam, ale w ramach eksperymentu polecam spróbować 😉