Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne,  puszyste i bardzo mięciutkie. Dobry pomysł na leniwe śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. U nas cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Posmakują nie tylko dzieciom!

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1-2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • 1 kubek jagód
  • cukier puder do posypania
  • jogurt

Wykonanie:

  • odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia
  • wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie dopiekać do zrumienienia. Smażyć na wolnym ogniu do wykończenia składników
  • podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu i resztą jagód

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *