Chłodnik ogórkowy na maślance, czy kefirze to idealna propozycja na obiad w upalne dni. Wedle uznania jako bazę można użyć również gęstego jogurtu naturalnego. Taki chłodnik ogórkowy robi się błyskawicznie, więc to też super pomysł na obiad dla zapracowanych i zabieganych osób.
Jak zrobić chłodnik ogórkowy na maślance lub kefirze?
Wykonanie takiego chłodnika z ogórków zajmuje maksymalnie 5-10 minut – w zależności, jak szybko obieracie ogórki ;) Maślanka bądź kefir prosto z lodówki będą wystarczająco zimne, by chłodnik ogórkowy nadawał się do zjedzenia od razu po przygotowaniu, ale ja jednak wolę go dodatkowo jeszcze schłodzić w lodówce przez ok. 30-60 minut, by wszystkie smaki się nico przegryzły.
Tak przygotowany chłodnik ogórkowy przypomina nieco w smaku greckie Tzatzyki i idealnie smakuje podawany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz jajkiem sadzonym 🙂 Polecam wykorzystać ten przepis przy najbliższej okazji, bo ta zupa jest naprawdę pyszna 🙂 Poniższy przepis sprawdzi się idealnie jako obiad w diecie cukrzycowej. Całe danie ma ok. 1476 kcal i 15,2 WW; a 1 porcja 492 kcal i 5,07 WW.
Chłodnik ogórkowy – Składniki na 3 porcje obiadowe:
- 800 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 10 małych ogórków gruntowych – ok. 600 g
- 2 łyżki soku z cytryny – ok. 6 g (lub ocet do smaku)
- 2 ząbki czosnku ok. 8 g
- 3 łyżki szczypiorku ok. 7 g
- 3 czubate łyżki koperku ok. 8 g
- 3 duże rzodkiewki – ok. 60 g
- 3 łyżki migdałów w płatkach – ok. 21 g
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 9 małych młodych ziemniaczków = ok. 540 g
- 3 jajka sadzone
Przepis na chłodnik ogórkowy:
- Maślankę lub kefir schłodzić w lodówce. Wedle uznania możecie przygotować chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym – będzie smakować całkiem podobnie jak chłodnik ogórkowy na kefirze.
- Migdały uprażyć przez chwilę (do lekkiego zezłocenia) na suchej patelni.
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Rzodkiewki również umyć, osuszyć i tak samo jak ogórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek i koperek (bez twardych łodyżek) drobno posiekać.
- Z cytryny wycisnąć 2 łyżki soku.
- Czosnek obrać z łupinek i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
- Maślankę (bądź kefir) przelać do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, potarte ogórki i rzodkiewki, sok z cytryny, 3 czubate łyżki posiekanego koperku i 3 łyżki posiekanego szczypiorku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić chłodnik z ogórków do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły.
- W międzyczasie ugotować młode ziemniaki w osolonej wodzie, a także usmażyć jajka sadzone (zobacz przepis: jak usmażyć idealne jajko sadzone?).
- Schłodzony chłodnik przelać do 3 miseczek, oprószyć uprażonymi migdałami, odrobiną posiekanego szczypiorku oraz koperku. Podawać z ułożonymi obok na talerzu młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem oraz z jajkiem sadzonym.
Jedna miseczka chłodnika ogórkowego z 1/3 porcją ziemniaków oraz 1 jajkiem sadzonym ma ok. 492 kcal i 5,07 wymienników węglowodanowych.
Całe danie ma 15,2 WW (wymienników węglowodanowych) i około 1476 kcal.
Osoby, które nie liczą kalorii i nie zależy im również na odpowiedniej ilości wymienników, to mogą spokojnie stworzyć również chłodnik ogórkowy ze śmietaną. W diecie cukrzycowej jednak zalecane jest, by był to chłodnik na maślance, kefirze lub jogurcie naturalnym.
Sprawdź również nasz przepis na chłodnik litewski z botwinką.
taki chłodnik w taką pogodę to chyba jedyne co byłabym w stanie zjeść ze smakiem , na pewno sobie skorzystam z przepisu !