Menu

Pesto z makaronem

Pesto z makaronem to szybkie i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej, którego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle, ile czas gotowania makaronu.

Makaron z pesto z bazylii na prosty obiad
Latem uwielbiam robić obiad, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. W obecne upały długie stanie przy kuchence nie wchodzi w rachubę, dlatego robię najczęściej sałatki lub na szybko pesto. Po makaronie ugotowanym al'dente długo pozostajemy najedzeni, a do tego czujemy się lekko.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na pesto z makaronem:

  • listki z małego krzaczka bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść orzeszków piniowych lub nerkowca
  • 50 g twardego dojrzewającego sera żółtego (parmezan, grana padano)
  • 200 g makaronu 

Jak zrobić pesto z makaronem? 

  1. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. U mnie makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej, który gotowałam 9 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. W czasie gdy gotuje się makaron do misy blendera wrzucić listki bazylii, dodać obrany i pokrojony czosnek, orzeszki, sól, pieprz i wlać oliwę. Rozdrabniać do czasu,  aż składniki będą miały jednakową strukturę.
  3. Makaron zaraz po odcedzeniu wrzucić z powrotem do ciepłego garnka i dodać pesto oraz 1/2 startego sera, dokładnie wymieszać.
  4. Po nałożeniu na talerze posypać pozostałym serem.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry