Sałatka grecka z ogórkowym spaghetti

Sałatka grecka to światowy klasyk, zna ją każdy i wszystkim smakuje. Szczególnie polecana latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw. Pasuje praktycznie do każdego dania, chętnie przygotowywana w okresie grillowym.

Moja wersja jest nieco bardziej finezyjna, bo zamiast grubo pokrojonych warzyw ogórka przepuściłam przez spiralizer i przybrał formę chrupiącego spaghetti oraz użyłam małych pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/ kostki fety
  • czarne oliwki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz z młynka
  • sól — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • ogórka obrać, następnie przepuścić przez spiralizer. Długie kawałki można przekroić na kilka mniejszych. Pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki na połówki i ser na kwadraty. Cebulę pokroić w pół krążki
  • oliwę wymieszać z octem, pieprzem i oregano i na końcu wymieszać z warzywami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *