Pasta z jajek i ogórków kiszonych


Dzisiaj przepis na pastę z jajek. To bardzo smaczny dodatek do chleba. Tym razem dodałam do jajek kiszone ogórki, szczypiorek i łyżeczkę rzeżuchy.
Powstało jajeczno-ogórkowe smarowidło do chleba. Do sosu dodałam 2 łyżki jogurtu (takiego trochę rzadszego), dzięki czemu pasta z jajek i ogórków jest dosyć wilgotna.  Bardzo polecam


pasta z jajek i ogórków kiszonych - przepis

składniki


  • 5 jajek
  • 2 nieduże kiszone ogórki ( lub więcej, jeśli lubimy)
  • 3-4 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka rzeżuchy - opcjonalnie

sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku


przygotowanie


Jajka ugotować na twardo.Posiekać drobno nożem lub w blenderze. Ogórki pokroić w drobną kostkę - można w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno szczypiorek  i rzeżuchę, dodać do jajek. Wymieszać składniki sosu, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki, wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego!




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary