środa, 12 czerwca 2019

Pieczone bataty z pesto i serem feta



Tą przekąską zaskoczyła mnie koleżanka ,która przygotowała ją do grilla - bardzo mi posmakowała i muszę ją wam pokazać - banalnie prosta w przygotowaniu a rewelacyjna w smaku-spróbujcie koniecznie

Często szukamy czegoś co by pasowało do mięska z grilla i zazwyczaj robimy jakąś sałatkę ,albo pieczone ziemniaczki,ale dla odmiany wypróbujcie bataty ,zaskoczy was to połączenie.Jak dla mnie sprawdzi się nie tylko do mięs z grilla bo jest pyszna po prostu jako przekąska,nawet na zimno.

Składniki:

  • 2-3 bataty
  • opakowanie sera feta
  • owoc granata
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
na pesto:
  • garść rukoli
  • garść listków bazylii
  • garść orzeszków nerkowca (mogą być inne )
  • 50 g sera parmezan
  • pół ząbka czosnku
  • sól,pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skórki,kroimy na plastry ok 1 cm,układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ,lekko skrapiamy oliwą ,posypujemy solą i pieprzem.Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 min,sprawdzamy widelcem ,cy są już miękkie.
W blenderze miksujemy wszystkie składniki na pesto ,jak jest za gęste to dodajemy jeszcze trochę oliwy,na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone bataty smarujemy łyżką pesto,posypujemy po wierzchu pokrojonym serkiem feta, i kulkami granatu-gotowe!!
Ps. można użyć gotowego pesto ale smak już nie będzie taki sam....


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!