Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto

Znakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części — delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem.

Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego amaretto, doskonałość dojrzałych truskawek i kubki smakowe szaleją. Zapraszam do przepisu! 

Składniki na foremkę 11 × 30 cm:

  • 90 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 90 g mielonych migdałów
  • 90 g masła
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • 1/2 żółtka

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 2-3 łyżki ksylitolu/cukru

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 1/2 op. Tortengussu

Wykonanie:

  • w misie robota zagnieść  mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze „mokrego piasku” dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
  • podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię i przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia
  • ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem
  • wyłożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości
  • przygotować Tortennguss wg instrukcji na opakowaniu i posmarować przy pomocy pędzelka truskawki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *