Placuszki maślankowe z kwiatami czarnego bzu

Warto skorzystać z darów natury, a czarny bez aż się prosi, bo rośnie dosłownie wszędzie, masz go na wyciągnięcie ręki i to za darmo!  Cudnie pachnie, ma mnóstwo wartości zdrowotnych, a placuszki z kwiatami czarnego bzu są pyszne!

Smaczne drugie śniadanie lub podwieczorek. Placuszki polane sosem truskawkowym to dodatkowa porcja sezonowych owoców i witamin.

Składniki na 2 osoby:

  • 6 baldachów czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Składniki na sos truskawkowy:

  • około 300 g truskawek
  • 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  • mąkę, maślankę, jajko, sodę oczyszczoną i szczyptę soli wymieszać trzepaczką balnową na gładką masę bez grudek i odstawić na 15-30 minut
  • truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i zmiksować z miodem i cynamonem. Przelać do dzbanuszka
  • kwiaty bzu zanurzać w cieście pomagając sobie widelcem i układać na rozgrzanym tłuszczu trzymając kwiat bzu za ogonek. Jak ukażą się bąbelki obciąć przy pomocy nożyczek zielone gałązki i obrócić placuszek na drugą stronę. Dosmażyć na rumiano. Upieczone placki odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • podawać polane sosem truskawkowym 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *