Smaczne i łatwe do wykonania danie obiadowe. Soczyste i delikatnie przypieczone mięso z kurczaka to danie, które przygotowanie nie wymaga od nas dużego wysiłku.
Lubię dania, które w miarę szybko się przygotowuje i wszystkim smakują. Ketchup i majonez na marynatę do kurczaka, zazwyczaj są w każdej lodówce. Wracając z pracy, wystarczy tylko kupić udka z kurczaka i pyszny obiad powstanie bardzo szybko. U mnie kurczak pieczony w ketchupie jest zawsze, gdy nie mam pomysłu co na obiad, a trzeba czymś nakarmić domowników. Do tego ryż, warzywa i wszyscy są najedzeni i zadowoleni.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie i marynowanie
Składniki na kurczaka pieczonego w ketchupie:
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić kurczaka pieczonego w ketchupie?
- Udka osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać solą.
- Wymieszać majonez z ketchupem, majerankiem i słodką papryką. Marynatą posmarować kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
- Kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć chili.
- Między kurczaka włożyć pokrojone kawałki czosnku.
- Naczynie przykryć i piec około 50 - 55 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C.
- Pod koniec pieczenia można zdjąć na 5 minut pokrywkę, aby mięso delikatnie się zapiekło.
Świetny pomysł na kurczaka, pycha :)
OdpowiedzUsuńmniammm ale pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńMięso w ketchupie jest pyszne. Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jestem tego samego zdania :)
Usuń