Domowe lody truskawkowe na patyku. Mój sposób na letnie, upalne dni? Proste domowe truskawkowe lody na patyku. Bez mleka, jajek, do przygotowania dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu mrożenia). Moje dzieci je uwielbiają 🙂 Ja zresztą również. Jeśli i Wy lubicie sorbetowe lody polecam Wam je przygotować. Wyjątkowo proste, wyjątkowo truskawkowe i pyszne. Domowe lody truskawkowe na patyku – dla małych i dużych łasuchów.
A jeśli szukacie innych przepisów na lody, polecam Wam zajrzeć tutaj:
- Domowe lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszynki, bez jajek)
- Domowe lody malinowe
- Najłatwiejsze lody karmelowe
Domowe lody są naprawdę proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie potrzebujecie do tego specjalnych maszynek i wymyślnych składników. Zachęcam do spróbowania 🙂
Składniki:
- 300 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego Kuchnie Świata
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Do garnuszka wsypujemy cukier*, dodajemy sok z cytryny i wodę. Stawiamy na małym palniku, podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Odkładamy na bok do przestudzenia.
Truskawki przekładamy do misy blendera z nożami, dolewamy nasz syrop z garnuszka i miksujemy.
Masę przelewamy do foremek na lody.
Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.
Rada: Aby łatwiej wyciągnąć lody z foremek można na chwilę foremkę z lodem włożyć do ciepłej wody.
*Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań i słodkości truskawek. My wolimy mniej słodkie lody.
Smacznego
Wow fajny zestaw, muszę sobie taki zakupić uwielbiamy domowe lody
Polecam 😀 W prosty sposób można przygotować najróżniejsze lody. Zestaw kupi Pani w większości marketów 🙂