Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem



Dzień dobry :-) W końcu piękna i słoneczna pogoda. Zapowiadają już upały, więc teraz po tych deszczach nas dogrzeje :-) U mnie dziś przepis na roladki z kurczaka, które robię już od zeszłego roku i tak mi jakoś zeszło. Sezon na szparagi w pełni, więc korzystać trzeba i roladki zrobione. Są proste w przygotowaniu, na pewno efektownie wyglądają, ale trzeba się przy nich troszkę pobawić. Mimo tego polecam, bo warto :-) Ja zrobiłam z dwóch większych filetów i roladek wyszło mi 10. Jeśli chcecie mniej, to porcje musicie zmniejszyć ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 2 opakowania boczku w plasterkach (u mnie surowy, wędzony)
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • szparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano suszone
  • olej rzepakowa do podsmażenia 


1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Następnie ja przekroiłam je w poprzek na dwa cieńsze plastry i potem na pół, z racji tego, że filety miałam większe to udało mi się jeszcze zrobić dwie roladki więcej.
2. Następnie mięso kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka. Wszystkie kawałki oprószamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryka i suszonym oregano.
3. Naszą mozzarellą odsączamy z zalewy i kroimy na około 10 plasterków. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki.
4. Na każdy plaster mięsa kładziemy plasterek mozzarelli, bierzemy 3 szparagi i zawijamy roladkę, którą owijamy 2 plasterkami boczku. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami.
5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione.
6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową, żeby się nam nie spaliły. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190 stopniach około 25-30 minut. Ja mięso rozbijemy grubiej to wtedy czas pieczenia musimy wydłużyć. 
Roladki możemy podać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz tak jak u mnie zasmażanymi młodymi buraczkami :-) Smacznego :-)






21 komentarzy:

  1. Pychotka :p
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają po prostu przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie roladki to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie roladki chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglądają te roladki

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, szparagi w nadzieniu pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oo pychota ! <3 ale mi smaka zrobiłaś ;p Zapraszam również do mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe i pewnie sycące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo..a akurat mam szparagi leżące luzem i czekające na jakiś smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupełnie nie mam talentu do gotowania, przypalam nawet wodę :) (no może przesadziłam). Podziwiam ludzi którzy potrafiom to robić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyglądają te roladki ze szparagami w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka, chętnie zjadłabym takie roladki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie się prezentują, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ładnie wyglądają. Na imieninki by można zaserwować :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger