Zupa krem z pokrzywy i lubczyku

Zupa z pokrzywy to samo zdrowie, oczyszcza nerki, działa krwiotwórczo, wzmacnia cały organizm, jest nieocenioną zieleniną po długich zimowych miesiącach. Nie powinno jej zabraknąć w majowej diecie.

Przyznaję, zupę z pokrzywą przygotowałam po raz pierwszy i bardzo, bardzo polecam. Smakuje wyśmienicie i na stałe wchodzi do naszego menu.

Jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi lubczyku i lekko pikantna poprzez dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego. Zupę zagęszczają ziemniaki. Krem pokrzywowy podałam z parmezanem, ale równie pyszna jest z makaronem lub grzankami.

Składniki:

  • spora garść pokrzywy
  • garść lubczyku
  • 4 ziemniaki
  • 1 l rosołu/bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego/1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • parmezan

Przygotowanie:

  • pokrzywę i lubczyk wypłukać i oberwać listki z łodyżek
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
  • obraną, posiekaną cebulę podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Dodać pokrojone ziemniaki i przesmażyć razem. Wlać  rosół i gotować 10 minut, następnie dodać grubo pokrojoną pokrzywę i lubczyk, gotować następne 10 minut. Zmiksować
  • dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać pesto czosnkowe
  • rozlać do miseczek. Podawać ze startym parmezanem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *