Zupa z białych szparagów i ziemniaków, to lekka i pyszna zupa, którą już teraz możemy się raczyć, bo właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Zupa jest prosta, aksamitna i pyszna. A do tego ugotowana w duchu Zero Waste, bo nic się w niej nie marnuje, nawet obierki.
Mój mąż jest ogromnym fanem szparagów, i poprosił mnie o przygotowanie jakiegoś dania z nimi w roli głównej. Przyznam, że nie przepadam za nimi, ale czego się nie robi dla męża? 🙂 I powiem Ci droga Czytelniczko, że zakochałam się w tej zupie. Nie dość, że jest wyborna, to jeszcze wykorzystałam ziemniaki z ostatniego obiadu, a nawet obierki po szparagach. Częściej będę gotować tę zupę – to zdecydowanie mój faworyt!
Zupa z białych szparagów i ziemniaków – przepis:
Składniki na ok 4 małe porcje:
450g białych szparagów,
250g ugotowanych wcześniej ziemniaków,
2 małe poszatkowane cebulki,
garść natki pietruszki,
masło klarowane do smażenia,
1 l rosołu,
2 szkl. Wody + szczypta cukru do obierek,
2 surowe żółtka,
125 ml śmietany 12%,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi obierz (dokładną instrukcję znajdziesz TU). Główki odetnij i delikatnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.
Obierki i zdrewniałe części szparagów włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody z cukrem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od zagotowania się wody.
Do garnka wlej gorący rosół, dodaj szparagi pocięte w 3-centymetrowe krążki, posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj przez ok 25-30 minut.
Po wskazanym czasie dodaj do zupy ziemniaki i wodę z gotowania obierek. Całość zblenduj.
Do kubeczka ze śmietaną wsyp mąkę, całość wymieszaj, dodaj trochę zupy i wlej do garnka z kremem szparagowo-ziemniaczanym. Zagotuj zupę.
Wyłącz gaz i dodaj do kremu surowe żółtka, całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Podawaj z grzankami i podsmażonymi wcześniej szparagowymi główkami.
Zupa z białych szparagów i ziemniaków – rada:
Do zupy warto dodać ziemniaki, które zostały Ci po wczorajszym obiedzie.
Żółtko jest opcjonalne, ale moim zdaniem pięknie podkreśla smak tej zupy.
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub link, aby poznać przepis.