Rewelacyjna propozycja na letnie, upalne dni! Doskonale sprawdzi się podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi, któremu będzie towarzyszyła luźna, przyjacielska atmosfera.
Oto lekka, pełna kolorów, owocowa sałatka wraz z towarzyszącym jej rewelacyjnym cytrusowym, bezalkoholowym piwem ciemnym Warka. Do przygotowania tej znakomitej kompozycji wykorzystałam słodkie truskawki i grillowane brzoskwinie, charakterny kozi ser, korzenne pierniczki oraz skórkę cytrynową. Zapewniam Was, że całość podana na roszponce skąpanej w niebanalnym dressingu z dodatkiem nowego Radlera smakuje naprawdę wyjątkowo!
Tak! Orzeźwiający smak piwa w połączeniu z tą słodko-wytrawną sałatką tworzą niesamowicie zgrany duet, któremu nikt się nie oprze! Będzie idealnym uzupełnieniem dań prosto z rusztu, dlatego też szczególnie polecam rozkoszować się nim podczas imprez na świeżym powietrzu. Zwłaszcza jeśli zabawę planujecie rozpocząć o stosunkowo wczesnej godzinie i w pełnym słońcu cieszyć się tymi wyjątkowymi chwilami spędzonymi w gronie przyjaciół!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 szklanka truskawek
- 3 pierniczki typu “katarzynki”
- 1 duża brzoskwinia (olej rzepakowy)
- 100 g sera koziego twarogowego (roladka)
- 1 cytryna (skórka)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki piwa bezalkoholowego Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0,0%
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2-4 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Cząstki brzoskwini grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Pierniczki kroimy w kosteczkę.
- Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy żółtą część skórki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, truskawki, grillowane brzoskwinie, podzielny na mniejsze kawałki kozi ser oraz pierniczki, a całość posypujemy skórką z cytryny. Dressing serwujemy oddzielnie i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy do "CYTRYNOWY LUZ"