.

.

wtorek, 28 maja 2019

Tort bez pieczenia-herbatnikowy z masą czekoladową i kawową, rozpływa się w ustach+FILM

Witam kochani w tym roku z okazji Dnia Matki przygotowałam bardzo pyszny i pięknie wyglądający torcik.
Co najważniejsze, jest bez pieczenia :) Robi się go bardzo łatwo a efekt powala :)






Zapraszam :)



SKŁADNIKI
*przepis na tortownicę o średnicy 18-20cm

MASA CZEKOLADOWA 


-500 ml mleka
-2 żółtka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-150g czekolady mlecznej lub deserowej
-150g masła
-niecałe 0,5 szkl cukru
-150g śmietanki 36%


KREM KAWOWY

-500ml śmietanki 36%
-2 łyżki kawy cappuccino
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam kawy typu crema)
-3 łyżki cukru pudru


DODATKOWO

-250g herbatników zwykłych
-250g herbatników kakaowych


Do garnka dajemy mleko, żółtka, makę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko mieszamy,  stawiamy na ogniu i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia.





Ściagamy z gazu i dodajemy pokrojone masło oraz posiekaną czekoladę. 



Wszystko mieszamy a nastepnie miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy (ciepłej) i miksujemy.


Tortownicę wykładamy folią 


Jeszcze ciepłą masa smarujemy obficie herbatnik jasny i łączymy z ciemnym,






 układamy dookoła tortownicy.



 Następnie smarujemy po jednym herbatniku i układamy. Raz okrąg z jasnych harbatników, raz z ciemnych. Tak postepujemy do końca aż cała tortownica będzie ciasno zapełniona herbatnikami.



Resztą  masy smarujemy górę tortu, wtedy wypełni ewentualne luki między ciastkami.



Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia delikatnie ściągamy obręcz tortownicy, usuwamy folię.
Tort jest bardzo stabilny.


Śmietankę ubijamy z cappuccino i cukrem pudrem, na koniec dodajemy kawę. 

Tort smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania. Ja zrobiłam wzorek koszykowy dookoła tortu, górę udekorowałam serduszkami i kwiatkami :) 








Cudownie sie kroi, a wygląda przepięknie.






Bardzo polecam i zachęcam do zrobienia :)zapraszam na film



Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Przepiękny tort, bardzo podoba mi się dekoracja. W przekroju też się pięknie prezentuje. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i gorąco polecam. Tort jest posty ale bardzo efektowny, na pewno zachwyci każdego :)

      Usuń
  2. Przepiękny tort :) Na pewno jest pyszny. Bardzo często latem organizuję duże rodzinne spotkanie w ogrodzie i wtedy zamawiam catering na piknik, w którego skład bardzo często wchodzą takie przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest bardzo pyszny i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco :)

      Usuń
  3. Pìękny i wspaniały tort. Wypróbuję to.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny, u mnie masa na samym środku nie ścięła się całkowicie i był efekt woow przy krojeniu. Goście zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  5. Masa wyszła za rzadka,co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona ogólnie nie jest gęsta, gęstnieje po leżeniu w lodówce.

      Usuń
  6. Tort efektowny, niestety mi masa nie zastygła i tort po pokrojeniu cały pływał,a stał w lodówce prawie 24 godz. Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko