Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe

Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe. Dziś mam dla Was przepis na szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty. U nas w domu uwielbia się takie dania. Prostota i smak. Tym  razem mój bigos z młodej kapusty wzbogaciłam o dodatek kabanosów. Pysznie, szybko i prosto. Uwielbiam takie obiady. Taki bigos najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go doprawić, nie powinien być mdły. Spróbujcie. Prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb. Ja często robię to danie z całej kapusty. Tym razem jednak resztę młodej kapusty przeznaczyłam na surówkę.

A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? 😉

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania
  • pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania
  • 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • około 500 ml bulionu*
  • 2 szczypty majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na małej ilość oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i marchewkę. Kolejno dolewamy nasz bulion (najpierw można dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w między czasie warto 1-2 razy całość przemieszać. Następnie dodajemy nasz przecier pomidorowy i posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe.

Tak przygotowany bigos z młodej kapusty podajemy np. ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje jak chwilę jeszcze postoi pod przykryciem, smaki lepiej przejdą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz