wtorek, 28 maja 2019

Młoda kapusta duszona na maśle z marchewką i koperkiem.


Uwielbiam młoda kapustę pod każdą postacią. Dziś proponuje bardzo tradycyjną jej wersję. Duszoną na maśle z marchewką i koperkiem. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu. Świetna jako dodatek do wiosennego obiadu. Polecam :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- sól, cukier, czosnek mielony
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny

Wykonanie
Kapustę szatkuję, cebulę kroję  w piórka, marchewkę w plasterki, koperek drobniutko.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę, chwilę duszę, następnie marchewkę, dolewam odrobinę ( ok. 2-3 łyżek ) wody, mieszam i chwilę duszę. Kolejno do zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Kiedy kapusta jest już miękka, dodaję koperek, doprawiam do smaku  czosnkiem, solą cukrem i octem jabłkowym. Podaje na ciepło.
Smacznego :)

 Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :)
Poniżej podaje kilka linków do przepisów ( wystarczy kliknąć ) :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/moda-kapusta-duszona-na-masle-z-papryka.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-tradycyjne-z.html

 https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/04/wiosenna-surowka-z-modej-kapusty.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/07/chopski-garnek-z-moda-kapusta.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/06/azanki-z-moda-kapusta.html


6 komentarzy: