wtorek, 28 maja 2019

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

 kokosowe babeczki ze szpinakiem

Lekka przekąska, śniadanie dla małych i dużych, a także pomysł na przemycenie szpinaku dla tych co go nie lubią. Coś zdrowego i pysznego. Nadają się dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Dodatek mleka kokosowego sprawia że nabierają ciekawego lekko słodkiego smaku, choć nie ma w nich grama cukru. Są pyszne, moja córa się nimi zajadała, a to najlepsza rekomendacja, zatem nie będę ich tutaj bardziej zachwalać.

Składniki (na 12 babeczek):
  • 1 szklanka mąki jaglanej (u mnie od  Skworcu.com.pl)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g szpinaku mrożonego
Szpinak rozmrażamy na patelni, dzięki temu pozbędziemy wody. Pozostałe składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy szpinak i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka
 
babeczki dla dzieci
babeczki ze szpinakiem

17 komentarzy:

  1. Zaskakujące połączenie smaków, lubię takie eksperymenty w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam niestandardowe muffinki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne!
    Na śniadanie, na wynos do pracy...

    OdpowiedzUsuń
  5. A nie dodajesz żadnych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie eksperymenty i ludzi, którzy się ich nie boją. Na wynos idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie smaków musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię pozornie nieoczywiste połączenia. Szpinak w wypiekach jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wpadłabym na połączenie szpinaku z kokosem 😉ciekawe jak to smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo chętnie spróbowałabym takich muffinek :) Ciekawe czy mój synek by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie ❤️ oj ale bym zjadła kilka ❤️ brawo Ty 😁

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny przepis, w sam raz dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo zaskakujące połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, szkoda że nie mam piekarnika bo wielką ochotę mam po zobaczeniu tego posta <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...