Menu

Łopatka duszona w sosie własnym

Łopatka duszona w sosie własnym to pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.

Mięso duszone z warzywami na pyszny obiad
Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie przyprawiłam bardzo przyjemną w smaku kozieradką, którą bardzo polecam. Jeśli nie macie kozieradki, to proponuję dodać więcej kminku i również będzie bardzo smacznie. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się do zamknięcia w słoiku i późniejszego odgrzania np. na biwaku. Mięso z sosem po schłodzeniu zastyga i jest gęste.

Ilość porcji: 4 - 5
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na łopatkę duszoną w sosie własnym:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki soli 

Jak zrobić łopatkę duszoną w sosie własnym?

  1. Mięso pokroić na niezbyt duże kawałki i lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podsmażone mięso wrzucić do garnka z 400 ml gotującej się wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić na średniej mocy palnika około 20 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć, dodać do mięsa.
  3. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, delikatnie podsmażyć i dodać do mięsa.
  4. Dodać kozieradkę, kminek, pieprz ziołowy, sól i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.
  5. Pod koniec dodać również posiekany koperek i pieprz.
  6. Najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry