Basic Dodatki Obiady Przepisy

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Słyszeliście kiedyś o wynalazku zwanym „pulled pork”? To pyszna wieprzowina, która dzięki procesie długiego gotowania lub pieczenia staje się tak delikatna, że można ją dosłownie rwać widelcem. Stąd właśnie nazwa „szarpana wieprzowina”. Pulled pork to bardzo popularne danie, zwłaszcza wśród amerykanów. Stanowi świetny dodatek do kanapek czy burgerów, zwłaszcza z dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Dzięki prostemu przepisowi pulled pork możecie wyczarować sami we własnym domu. Gwarantuję Wam, że będziecie wniebowzięci. Zobaczcie jakie to proste! 😉

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 6 godziny

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej (najlepiej z małą ilością tłuszczu, ale też nie chuda)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (świetnie sprawdza się też wędzona)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sos Barbecue (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy na pół, natępnie w ćwiartki i wrzucamy na dno naszego garnka. Łopatkę dokładnie nacieramy przyprawami i układamy ją na cebuli.
  • Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy i dorzucamy do łopatki. Do tego samego garnka wlewamy nasz bulion.
  • Na tym etapie naszą łopatkę możemy również posmarować 2-3 łyżkami sosu BBQ. Wzbogaci to jej smak. Ten punkt jest opcjonalny, ale szczerze polecam, robi różnicę 😉
  • Tak przygotowaną łopatkę możemy ugotować na kilka sposobów. Jeżeli macie wolnowar (lub Multicooker z opcją wolnowaru) wtedy łopatkę gotujemy przez ok. 4h na małej mocy. Jeżeli używacie zwykłego garnka nasza łopatka musi się gotować na małym ogniu przez ok 6h lub do momentu kiedy będzie się rozpadać po wbiciu w nią widelca.
  • Po tym czasie wyjmujemy naszą łopatkę i przekładamy ją do miski lub głębszego naczynia. Za pomocą dwóch widelców szarpiemy wieprzowinę na mniejsze kawałki. Na tym etapie możemy się pozbyć zbędnego tłuszczu.
  • Następnie do wieprzowiny dolewamy kilka łyżek wywaru, który utworzył się podczas pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać również 1-2 łyżki sosu BBQ. Wszystko mieszamy, aż każdy kawałek mięsa będzie pokryty sosem. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis