Skip to content

Curryströmming czyli szwedzkie śledzie z curry

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

W kwestii zajadania śledzi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Są mistrzami w ich przygotowaniu i jedzą ich naprawdę dużo. Korzystają z tego, że położenie geograficzne im na to pozwala. W Szwecji pomysłów na śledzie są naprawdę tysiące, a każdy kolejny jest jeszcze smaczniejszy. Myślę, że osoby, które uparcie twierdzą, że nie lubią ryb, tam zmieniłyby zdanie 🙂 Szwedzi zdecydowanie wiedzą jak je podać, a ich kuchnia ukształtowała się też w dużej mierze dzięki naszej polskiej, przez co ich smaki będą odpowiadać także nam. Jednym z popularnych tam dań jest Curryströmming.

Curryströmming to idealne danie na zbliżający się sezon grillowy. Jest szybkie, przepyszne oraz pasuje do opiekanych nad ogniem warzyw, pieczonych ziemniaków, rumianych bagietek z masłem czosnkowym. Sprawdzi się też samodzielnie, czy jako przystawka.

Grillowane posiłki uzupełnione o to danie nabiorą wyrazistości, a słodko-kwaśny sos z curry będzie fenomenalnym wykończeniem talerza pełnego rumianych rozmaitości.

By rozkoszować się pysznym smakiem tego dania, wystarczy przygotować sos z curry, jabłkiem i ogórkiem (najlepiej małosolnym) i podać go ze śledziami. W moim wykorzystałam doprawione śledzie od SEKO (uniknęłam wielogodzinnego marynowania), które tutaj pasują jak ulał, a dzięki nim przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko kilka minut.

Curryströmming

Curryströmming – składniki:

  • Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem – 200 g SEKO
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 soczyste jabłko
  • 400 g śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ogórki małosolne (zimą można przygotować z konserwowymi)
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • łyżeczka octu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól (opcjonalnie – ja nie soliłam, gdyż sos tego nie wymaga i po niedługim czasie przegryza się ze słonymi śledziami).

 

Curryströmming – wykonanie:

Do naczynia wyłożyć śmietanę. Dodać do niej łyżkę musztardy miodowej, majonezu, łyżeczkę curry, łyżeczkę octu, połączyć.

Jabłko obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ząbek czosnku posiekać na bardzo drobno. Ogórki także pokroić w małą kostkę. Dodać te składniki do sosu i połączyć.

Na dno naczynia wyłożyć śledzie SEKO i przykryć je warstwą sosu.

Podawać od razu, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *