ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Tarta bez pieczenia z rabarbarem

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tarta, która nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje wyśmienicie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód
  • 400 g ciasteczek typu „Oreo”
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • Masa
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • mięta do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Spód
  2. Ciasteczka zmiksuj w robocie kuchennym na „piasek”.

  3. Wymieszaj z masłem, wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.

  4. Masa
  5. Rabarbar potnij, aby był tak szeroki jak foremka (polecam użycie podłużnej prostokątnej formy).

  6. Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar. Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się „rozpadły”.

  7. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź.

  8. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód.

  9. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

kamilabaldyga-kwiatkowska

Ten przepis uratował mnie, kiedy w upał musiałam upiec ciasto?.

Tarta bez pieczenia z rabarbarem

Wioleta

a czy rabarbar mam obierać z włókien ?

dominika123

Mm mm jutro będę robić

Maria

Tak wyszło, jest pyszne :)

Tarta bez pieczenia z rabarbarem

Ania Starmach

:))) bardzo się cieszę! pycha!

Maria

Jutro będę robiła :) dam znać jak wyszło :)

Asia

Wygląda ekstra! Pędzę na zakupy :)

Ania Starmach

koniecznie!! ;)

isztarr

Pysznie wyglada ta TARTA ? Mam tylko pytanie czy rabarbar przygotowany w takiej formie nie ciągnie sie, nie czuć włókien itp. Tak przy okazji będzie można drukować przepisy z fotografią np ciasta?

Ania Starmach

trzeba odpowiednio wyczuć moment ściągnięcia z patelni, żeby już był miękki ale jeszcze się nie rozpadał! Jeśli masz wątpliwości zawsze możesz pokroić rabarbar w tradycyjne talarki, smak pozostanie ten sam tylko wygląd się zmieni! ;)

Aneta

Mmmm…brzmi smakowicie! ? będę robić!

Ania Starmach

koniecznie!!! ;)))

Trwa ładowanie...