Pieczona ciecierzyca to zdrowa i bardzo smaczna przekąska. Doskonały zamiennik niezdrowych chipsów do pochrupania w trakcie oglądania filmu, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Smaczna i zdrowa, a do tego łatwa do przygotowania przekąska z ciecierzycy. Ciecierzycę często gotuję i zazwyczaj robię z niej hummus lub dodaję do sałatek. Uwielbiamy ciecierzycę i zdarza się, że po ugotowaniu zjadamy ją bez niczego i na hummus muszę gotować jeszcze raz. Ugotowana ciecierzyca nie jest aż tak smaczna, jak ta przyprawiona i upieczona. Zróbcie ją koniecznie i sami przekonajcie się do jej smaku.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na pieczoną ciecierzycę:
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić pieczoną ciecierzycę?
- Suchą ciecierzycę trzeba najpierw na 12 godzin namoczyć, a następnie zmienić wodę i ugotować. Gotować około 60 minut w lekko osolonej wodzie, aż ziarno będzie można rozgnieść w palcach.
- Ciecierzycę odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę z puszki dodatkowo jeszcze opłukać.
- Ciecierzycę wsypać do miski i dokładnie wymieszać z olejem, papryką i solą. Ciecierzyca uzyska ciekawy egzotyczny smak, jeśli dodamy odrobinę mielonego kuminu. Kumin dodawać z wyczuciem, gdyż jest pikantny i bardzo aromatyczny.
- Przyprawioną ciecierzycę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia wymieszać ze 2 - 3 razy, aby ciecierzyca była równomiernie upieczona.
- Ciecierzycę najlepiej podawać po lekkim wystudzeniu.
już od dawna mam w planach, muszę w końcu zrobić, bo na pewno jest pyszna taka ciecierzyca :)
OdpowiedzUsuń