Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami
Obiad

Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami

Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to super danie w sezonie na młode ziemniaki i szparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!



Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka.

białe szparagi pieczone

Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki:

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 5 małych młodych ziemniaków – razem ok. 470 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku

Składniki na pieczone białe szparagi:

  • 1 pęczek białych szparagów – ok. 500 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

  • kilka gałązek świeżego koperku

Jak przygotować białe szparagi?

Białe szparagi należy umyć, a następnie obrać – najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie konieczne jest pozbawić je zdrewniałych końcówek – w tym celu należy zgiąć szparaga (najczęściej 2-3 cm od jego końca) i przełamać – powinien pęknąć sam w odpowiednim miejscu, pozbawiając się drewnianej końcówki.

W poniższym przepisie polecam szparagi nie gotować, lecz piec w piekarniku. W ten sposób można je przygotować dość szybko i prosto. Tak przygotowane szparagi są wyraźniejsze w smaku – lekko orzechowe i słodkawe, trochę podobne do pieczonego kalafiora. A jeśli połączycie je z pieczonymi ziemniakami to na jednej blasze przygotujecie prosty i sycący obiad.

białe szparagi pieczone z ziemniakami

Przepis na pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie młode ziemniaki umyć, wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki (ja używałam małych ziemniaków, które pokroiłam na ósemki). Kawałki ziemniaków nie powinny być zbyt duże, gdyż wtedy będzie trzeba wydłużyć czas ich pieczenia.
  2. Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na kawałki o długości około 4 – 5 cm.
  3. Młode ziemniaki wrzucić do miski, dodać olej, sól, paprykę słodką, oregano oraz czosnek i dokładnie je natrzeć. Odstawić na 15 minut. Następnie wysypać ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec je przez 15 minut.
  4. W międzyczasie szparagi również natrzeć olejem i solą. Po 15 minutach pieczenia ziemniaków dorzucić do nich osolone szparagi, włożyć ponownie blachę do piekarnika i piec dalej w 200 st. C przez kolejne 10-12 minut (aż szparagi będę lekko miękkie, chrupiące).
  5. W międzyczasie posiekać koperek i przygotować sos musztardowy. W tym celu w szklance wymieszać ze sobą oliwę, musztardę francuską, miód oraz sok z cytryny, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. Upieczone ziemniaki i białe szparagi polać wcześniej przygotowanym sosem musztardowym i posypać koperkiem. Można je zajadać bez dodatków lub np. z kotletem z kurczaka lub jajkiem sadzonym. Smacznego!

szparagi pieczone z młodymi ziemniakami

szparagi pieczone

szparagi w sosie musztardowym

szparagi w sosie miodowym vinegrette

Rate this post

1 thought on “Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here