Szukasz przepisu na pyszne, majowe śniadanie? Polecam Ci wypróbować placki jogurtowe z truskawkami. Korzystaj z sezonu na truskawki ile wlezie! Placuszki jogurtowe są puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Z dodatkiem truskawek pokrojonych w plasterki są jeszcze smaczniejsze. Dużo zależy od tego czy owoce są soczyste i słodkie, wtedy smakują obłędnie.
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to zdecydowanie pomysł na idealne śniadanie dla całej rodziny. Czas ich wykonania to tylko 10 minut, więc możesz je przygotować zarówno w weekend jak i w tygodniu. Te proste do przygotowania placki jogurtowe z truskawkami polecam po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub podać z ulubioną konfiturą.
Przepis na: Placki jogurtowe z truskawkami
Składniki:
Placki jogurtowe:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 150 g truskawek
Dodatkowo:
- odrobina oleju do smażenia
- do podania: cukier puder i ulubiony dżem
Zobacz również:
Placki jogurtowe – przepis krok po kroku:
Krok 1
Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy jogurt naturalny i olej.
Krok 5
Krok 6
Placuszki jogurtowe z truskawkami oprószamy lekko cukrem pudrem i podajemy ewentualnie z ulubioną konfiturą.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to wypróbuj moje często odwiedzane placuszki bananowe, omlet cesarki lub puszyste placuszki z borówkami.
Komentarze