kwietnia 14, 2019

Ciastka brownie z kawą


ciastka brownie z kawą
Nie mam dziś dla Was żadnej babki ani mazurka ( chociaż tym co szukają babki polecam bardzo przepis na najlepszą babkę cytrynową) ale mam przepis na pyszne ciasteczka brownie z kawą. Mocno czekoladowe ( 3 tabliczki czekolady!), lekko słonawe z posmakiem kawy. Idealne połączenie. Ciastka podczas pieczenia się spłaszcza więc mają, fajną, popękaną strukturę. Do kawy idealne.


Ciastka brownie z kawą
Składniki:
3 tabliczki czekolady gorzkiej albo deserowej
60 g masła
50 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
150 g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka wody

Wykonanie:
Masło i czekoladę umieścić w metalowej misce, ustawić na garnek z gotującą się wodą i mieszając czekać aż się rozpuści, Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, proszek, sól, i kawę.
W misce zmiksować jajko i cukier na puszystą, jasną masę (ok 5 minut). Powoli dodać rozpuszczoną czekoladę miksując na wolnych obrotach.
Dodać mąkę i wodę i delikatnie zmiksować, zdejmując ciasto ze ścianek miski.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenie wyłożyć papierem.
Z ciasta za pomocą łyżki formować kulki ( powinno ich wyjść ok 10), układać na blasze, lekko spłaszczając.
Wstawić do piekarnika na 5 minut, po czym wyciągnąć i każde ciastko spłaszczyć każde ciasto łyżką i wstawić ponownie do piekarnika, po 3 minutach wyjąć, znów spłaszczyć i wstawić na kolejne  5 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.
ciastka brownie z kawą


Jeżeli spodobał Ci się ten przepis spróbuj także Kakaowych ciastek w cukrze i cynamonie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger