RODZINNE GRILLOWANIE

Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu kompozycja, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego, spontanicznie zorganizowanego spotkania przy grillu. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodką kukurydzę, chrupiącą kalarepkę, z której wraz z najmłodszymi uczestnikami pikniku możecie wyciąć jakiś ciekawy, dekoracyjny kształt. Całość posypałam pestkami słonecznika i szczypiorkiem, dodałam pięknie zieloną sałatę karbowaną oraz polałam klasycznym winegretem z dodatkiem czosnku.

Sałatka doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i ryb ale stanowi też smakowitą, lekką przekąskę, którą z pewnością zainteresują się grillujący z Wami weganie. Ja podałam moją sałątkę z Kiełbasą Piastowską z Sokołowa, którą wrzuciłam na ruszt owiniętą plastrami cukinii. Tak, na naszych talerzach zagościło bardzo ciekawe, choć proste danie, którym zachwycona była cała rodzina!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 6-8 liści sałaty karbowanej
  • 1/2 kalarepy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
  • 1/2 pęczka szczypiorku

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
  • sól, świeżo mielony pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 2 kiełbasy Piastowskie z Szynki bez osłonki SOKOŁÓW
  • 1 cukinia (8 cienkich plastrów)
  • sos pomidorowy (opcjonalnie)

Wymaga Twojej pracy 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie owijamy je plastrami cukinii. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki.
  3. Kalarepkę kroimy na stosunkowo cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciasteczek wykrawamy ulubiony kształt lub też kroimy ją w kosteczkę.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Szczypiorek drobno siekamy.
  6. Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem. Podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kiełbaski owinięte w cukinię możecie przygotować równie dobrze na patelni grillowej.

Brak komentarzy do "RODZINNE GRILLOWANIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny